Błonnik jest bardzo ważny w naszej codziennej diecie i nie można o nim zapominać. Sprawi on, że nasz układ trawienny będzie działał lepiej, a uczucie sytości pozostanie z nami na dłużej. Jakie są produkty bogate w błonnik lista?

W czym znajdziemy najwięcej błonnika?

-mąka, przede wszystkim ta pełnoziarnista,
-chleby,
-makarony,
-otręby,
-płatki owsiane, najlepiej górskie, a nie błyskawiczne!,
-owoce i warzywa: jabłka, fasola, karczochy,
-nasiona słonecznika,
-pestki dyni,
-siemię lniane,
-nasiona chia,
-suszone morele,
-suszone figi,
-suszone śliwki.
Oprócz tego, można też suplementować błonnik za pomocą tabletek, lub proszku, który rozpuszczamy w wodzie i pijemy codziennie rano.

Ile błonnika należy jeść?

Badania donoszą, że Polacy jedzą około 20 gramów błonnika dziennie. Niestety jest to o wiele za mało, bo norma ustalona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) wynosi 40 gramów. Okazuje się więc, że jemy go o połowę za mało. To dziwne, bo przecież można go znaleźć w tak wielu pokarmach, że dostarczenie sobie odpowiedniej ilości tej substancji nie powinno stanowić żadnego problemu!